De kunstenaars van 2022

Terug naar alle kunstenaars

Marijke van Schaik
beeldend kunstenaar
De Kuil 12, 1251 DZ Laren
06-52265932
m.m.van.schaik@ziggo.nl
marijkevanschaik-kunst.nl


Rond de jaren ´90 ben ik enorm geïnspireerd geraakt door de Chinees-Nederlandse modeontwerpster Fong Leng.


Haar kleurrijke, vrolijke, levenslustige en gepersonaliseerde gewaden vond ik echt een uiting van vrouwelijke kracht en zelfverzekerdheid.


Ik had in mijn atelier een spanraam staan van 3.00 m x 1.40m die ik bespande met onbewerkte zijde waar ik een kledingpatroon op tekende waarna ik de zijde vervolgens beschilderde met meestal exotische thema’s. Kleine details of bijv. de manchetten borduurde ik met ontelbaar veel kleine kraaltjes. In eerste instantie was het maken van deze exclusieve kleding voor eigen gebruik maar al snel kreeg ik de vraag om ook voor anderen deze creaties te maken.


En zo ben ik altijd naast mijn werk, wat voornamelijk in het vastgoed was, altijd bezig geweest met kunst in vele vormen, als mijn handen maar kunnen creëren, en is de voorliefde voor kleur nog steeds in veel van mijn werk terug te vinden. Ook nu weer met de nieuwe collectie schalen in keramiek, “De dansende rokjes”.


Na mijn verhuizing naar Laren ben ik beeldhouw lessen gaan volgen bij de Gooische academie en vervolgens bevlogen geraakt door het werken met was en klei. Wat een heerlijk materiaal. Al is en blijft het moment dat de oven open gaat, of ik mijn werk bij de bronsgieter ophaal, altijd een spannend moment. Het blijft een eigenzinnig materiaal en je bent nooit uitgeleerd.


Inmiddels zijn er van mij beelden van keramiek, beelden gegoten in brons of in kunsthars en mag ik meedoen aan verscheidene exposities zoals bijv. Art Laren, Door de bank genomen, expositie 5 mei, kunstroute Woerden, expositie in de school in Kortenhoef en ontvang ik met veel plezier belangstellenden tijdens de meerdaagse atelierroute Laren.


Er zullen nog vele momenten zijn dat ik mijn werk kan tonen en daar ben ik blijvend voor aan het werk met steeds weer een vernieuwende serie.


Op het moment ben ik net als in de 90er jaren, bevlogen door kleur. Ik maak de ene na de andere decoratieve schaal, de collectie: “De dansende Rokjes” en voel mij een kind in de snoepwinkel door alle prachtige kleuren glazuur die ik gebruik. De serie heeft als herkenningspunt de feestelijk dansende geschulpte rand en deze serie zal prachtig staan in de huidige trend van inrichting.


Ook mijn Pauw, in brons of in kunsthars, is ontstaan vanuit een blij gevoel en deze kan, net zoals mijn andere beelden in brons en kunsthars, binnen gezet worden maar de beelden zijn ook bestendig om het jaar rond uw terras of tuin te sieren.


Voor vragen mag u mij gerust telefonisch benaderen.
Herold van den Berg
Karen van den Berg
Reggie van Berkel
Nico Bierlaagh
Annemarie Bitter
Laura Blömer
Maja Boot
Femke ter Brake
Claudie Buffart
Jeanine van Burg
Karin Calis
Tim Dekkers
Jolanda Drukker Murray
Yasmine Enneking
Henriette Evenhuis
Christianne de Fijter-van der Meulen
Winnie Fokker
Henk Jan Gijselman
Paul Goijarts
Louise Ellen van Gorkom
Babette van Helsdingen
Lilian Hesp
Marja van Hest
Liesbeth Honderd
Angela Horvers
Lisette Huijbregts
Pauline Jansen
Audrey Knoop
Jo-Ann Kramer
Boen Liem
Dorrus Ligteringe
Greetje Majoor
Jaap Majoor
Marion Mastenbroek
Hans Meijer
Anjo Miedema-Obbens
Jan-Willem van Oldeneel
Ineke Onkenhout
Marcelle Reijn
Albert Robbe
Annemarieke Roelfzema
Hilde de Rooij
Willibrord Rooswinkel
Marijke van Schaik
Toinie van Schendel
Marjolein Schiffers
Gitte Spee
Loeki Stam
Anna Tananyan
Marja Thole
Ineke Vaasen
Carola Vanos
Charlotte Vis-Havinga
Bernard Vlaar
Elize van der Werff
Erica Wesseling
Maaike Wiarda
Wiesje Wienbelt (Louise)
Hanny Wijchers
Erica Wijsman
Mark Wilbrink
Ank van der Zee
Gemma van der Zee
Eric Zilverberg
Valentijn Zwanikken