De kunstenaars van 2019

Terug naar alle kunstenaars

Femke ter Brake
keramist
Middelwaarde 5, 1251 NR Laren
06-24171105
femketerbrake@gmail.com
femke-s-pottery.webnode.nl

Keramiek vanuit het Hart
Vier jaar geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met klei, op de Gooische Academie in Laren. Daar volgde ik de cursus handvormen. Ik voelde meteen dat het iets met me deed, kon mijn fantasie, gevoel en vooral mijn emoties kwijt in de klei, maar toch miste er iets, maar wat wist ik toen nog niet. Toen, nu 3 jaar geleden een zeer dierbaar familielid overleed kwam de vraag of ik de urn wilde maken. Een mooie, maar ook zeer emotionele opdracht, waarbij ik op les moest om te leren draaien (pottenbakken).

Toen ik voor het eerst achter de draaitafel zat wist ik het. Dit is wat ik zocht! Dit is mijn passie! Het proces van leren draaien, gevoel krijgen voor de klei, het leren loslaten, het decoreren, het iets moois maken vanuit niks, en alle processen die daarbij komen kijken, maken het voor mij een totaalplaatje, waar de uitkomst elke keer een verrassing is. Nadat ik de urn had gemaakt, besloot ik verder te willen en dan vooral in het pottenbakken, en zo kwam ik uit bij de SBB Nederlandse keramiek opleiding in Gouda, een driejarige opleiding waar je alles wordt geleerd omtrent handvormen en draaien, en juist die combinatie is zo leuk en verrassend.

Ik rond nu bijna mijn eerste jaar af. Het is een zeer uitdagende, moeilijke maar vooral zeer creatieve opleiding, waar ik steeds weer nieuwe dingen leer en soms juist ook afleer. Het leuke aan pottenbakken is dat het een steeds vernieuwde ontdekkingsreis is, die nooit echt ophoudt! En dat maakt het nu zo leuk.

Ik ben nog aan het zoeken wat mijn signatuur is, maar gaandeweg ontdek ik. Gebruiksgoed en dan vooral Spaanse invoelen spreken mij enorm aan! Vooral het werken met gekleurde engobes (kleislib) zorgt dat ik mijn fantasie de vrije loop kan laten. Rode klei is mijn favoriet!! Maar dat kan ook zo weer veranderen, dat maakt keramiek zo ontzettend leuk en interessant. Ook maak ik werk in opdracht.

Het is heerlijk om vanuit je hart iets met bezieling te doen, en als daar ook nog iets moois uitkomt! Hoe mooi is het dat je iets maakt met je handen, uit je hart en op gevoel en dat andere het kunnen gebruiken en waarderen!


Dick Benkhard
Herold van den Berg
Karen van den Berg
Annemarie Bitter
Laura Blömer
Erik Boer
Bep (G.L.) De Boer
Femke ter Brake
Claudie Buffart
Karin Calis
Jolanda Drukker Murray
Charlene van den Eng
Yasmine Enneking
Margreet Fontijn
Henk Gijselman
Louise Ellen van Gorkom
Pépé Grégoire
Karlien Hamel-Kuperus
Henk Haselaar
Henni Haselaar-Moerman
Babette van Helsdingen
Lilian Hesp
Marja van Hest
Pamela Holst
Liesbeth Honderd
Angela Horvers
Arie J. van den Hout
Lisette Huijbregts
Kees Kerkhof
Audrey Knoop
Pauline Köhler
Tiny van Ling
Marion Mastenbroek
Hans Meijer
Ida van Mourik-van Veen †
Josje Niehof Witte
Ineke Onkenhout
PaulO
Kirsten Reuchlin-Rietveld
Annemarieke Roelfzema
Willibrord Rooswinkel
Toinie van Schendel
Marjolein Schiffers
Gitte Spee
Amanda Spoel
Anna Tananyan
Marja Thole
Ineke Vaasen
Carola Vanos
Betsy Veenman
Diny Veltman
Marjolein Vernooy
Emmy Verver (†)
Annemieke Vetter
Charlotte Vis-Havinga
Bernard Vlaar
Elize van der Werff
Erica Wesseling
Wiesje Wienbelt (Louise)
Mark Wilbrink
Ank van der Zee
Gemma van der Zee
Hanny van der Zwaan-Wijchers
Valentijn Zwanikken