De kunstenaars van 2019

Terug naar alle kunstenaars

Bep (G.L.) De Boer
beeldend kunstenaar/schrijver
Ericaweg 58, 1251 WN Laren
035-5315732, 06-27507706
joke.bep.deboer@hetnet.nl

Bep De Boer, wie kent hem niet van de historische verhalen over Laren, of zijn columns (In 60 seconden) in de Gooi- en Eemlander van enige jaren geleden en de verhalen in het kwartaalbericht van de Historische Kring Laren.
Altijd spittend in de historie wist hij altijd wel weer iets boven water te halen het geen dan weer een mooi verhaal moest worden. En of het nu over de Gooische stoomtram gaat, over Zouaven of over mensen uit het vroegere Laren, Bep weet er altijd wel weer een verhaal van te breien.
Zo heeft hij ondertussen 47 boeken/boekjes geschreven. Zelf noemt hij dat schrijfsels, want het ene boek is fors en het andere is klein. Niet alle boeken gaan over Laren. Ook schreef hij een boekje over Urk, het eiland vanwaar hij afstamt. Maar ook over Weesp en Harderwijk. En alleen voor zijn kinderen schreef hij een boek over 23 jaar vakanties. Daarin omschrijft hij de vakanties die het gezin met de kinderen heeft gemaakt, compleet met tekeningen en foto’s.

Maar, weet u dat hij ook andere kwaliteiten heeft? Eén van zijn liefste hobby’s is tekenen en kalligraferen. Het tekenen begon Bep al heel vroeg mee. Als klein jongetje ging hij met twee centen naar de kantoorboekhandel en kocht dan “een dik schrift”. Daar kon hij zich als kind heel erg in uitleven. Later, toen hij van de lagere school af kwam, wilde hij naar de schilders academie. Maar helaas, daar was geen geld voor, dus moest hij maar gaan werken. En zo zat Bep dan ’s avonds heerlijk te tekenen. Veel van zijn tekeningen heeft hij weggegeven maar heeft er thuis ook nog heel veel hangen. Het kalligraferen heeft hij ook heel lang gedaan. Hij maakte dan veel geboortekaartjes maar ook veel oorkondes voor heel veel verenigingen. Nu heeft hij objecten gemaakt. Leuke kleurrijke objecten gemaakt van gewoon afval van de werkbank. Stukjes hout, kurk of glas, voorzien van vele kleuren en opgeleukt met iets dat hij dan voorhanden heeft. Gewoon leuk!

Les heeft Bep voor zowel tekenen en schilderen als voor kalligrafie nooit gehad. En toch kan hij zich heerlijk uitleven in dit werk. Veel plezier bij het bekijken van het werk van een autodidact van 85 jaar die nog steeds bezig is.


Dick Benkhard
Herold van den Berg
Karen van den Berg
Annemarie Bitter
Laura Blömer
Erik Boer
Bep (G.L.) De Boer
Femke ter Brake
Claudie Buffart
Karin Calis
Jolanda Drukker Murray
Charlene van den Eng
Yasmine Enneking
Margreet Fontijn
Henk Gijselman
Louise Ellen van Gorkom
Pépé Grégoire
Karlien Hamel-Kuperus
Henk Haselaar
Henni Haselaar-Moerman
Babette van Helsdingen
Lilian Hesp
Marja van Hest
Pamela Holst
Liesbeth Honderd
Angela Horvers
Arie J. van den Hout
Lisette Huijbregts
Kees Kerkhof
Audrey Knoop
Pauline Köhler
Tiny van Ling
Marion Mastenbroek
Hans Meijer
Ida van Mourik-van Veen †
Josje Niehof Witte
Ineke Onkenhout
PaulO
Kirsten Reuchlin-Rietveld
Annemarieke Roelfzema
Willibrord Rooswinkel
Toinie van Schendel
Marjolein Schiffers
Gitte Spee
Amanda Spoel
Anna Tananyan
Marja Thole
Ineke Vaasen
Carola Vanos
Betsy Veenman
Diny Veltman
Marjolein Vernooy
Emmy Verver (†)
Annemieke Vetter
Charlotte Vis-Havinga
Bernard Vlaar
Elize van der Werff
Erica Wesseling
Wiesje Wienbelt (Louise)
Mark Wilbrink
Ank van der Zee
Gemma van der Zee
Hanny van der Zwaan-Wijchers
Valentijn Zwanikken